Povijest Aikido-a

Morihei Ueshiba - OSensei
(1883.-1969.)

Aikido (Put ujedinjenja sa Ki-jem) je vještina čiji je osnivač Ueshiba Morihei. Od rane mladosti trenirao je razne stilove Juijutsua, mačevanja i borbe sa štapom, ali je kao religiozan čovjek tražio je neki dublji smisao života. Nakon što je postao vjernik novonastale sekte Shinto religije - Omotokyo, koja se temeljila na ideji zbližavanja svih ljudi, medusobnom razumjevanju i toleranciji te ljubavi za sva živa bića, Ueshiba nakon Drugog svjetskog rata stvara Aikido.

Koichi Tohei (1920.-2011.)

Tohei sensei rođen je 1920.Odrastao je u višoj japanskoj klasi. Kao dijete bio je boležljiv i slabašan. Otac ga upućuje na treninge Judoa i Zena kako bi ga osnažio.Kasnije trenira Ichigukai misogi trening (vježbe disanja i meditacije) i studira kod dr. Nakamura Tempua, osnivača japanske Yoge. Ta učenja su u mnogome utjecala na njegov kasniji razvoj. Godine 1939. susreće Moriheia Ueshibu i upoznaje se s Aikidoom. Impresionira ga lakoća s kojom ga Ueshiba baca, mada je puno stariji od njega.Tohei sensei postaje glavni instrukotr Hombu dojoa (središnjeg dojoa) i jedina osoba kojoj je dodijeljen 10. Dan osobno od Osnivača. Njegov način podučavanja uključuje načela koja je naučio od Nakamura Tempua, što ne odobravaju neki instruktori. Tohei 1974. osniva Shin-shin Toitsu Aikido (Aikido s ujedinjenim umom i i tijelom, na Zapadu poznat kao Ki Aikido) i dio instruktora odlazi s njim.

Kenjiro Yoshigasaki (1951.)

Od 10. godine vježba Yogu, poslije toga Aikido i druga borilačka umijeća. Susreće se s Koichijem Toheijem i postaje njegov najistaknutiji učenik. Izučava intenzivno duhovnost, a 1973. postaje Aikido instruktor.Od 1977. podučava u Europi, putujući gotovo svaki vikend u drugi europski grad. Danas podučava nekoliko tisuća učenika u više od 120 dojoa u Europi, Južnoj Americi i Africi.